Koninklijke Theater Carré

Erkend Signbedrijf Buis Lichtreclame uit Den Haag heeft voor het Koninklijke Theater Carré in Amsterdam de verlichte gevelreclame vervangen in de oude stijl. Het verhaal erachter is ook een terugblik op een eeuw neongeschiedenis van Carré.

Toen Oscar Carré het befaamde theater in 1887 opende onder de naam Circus Carré bestond er nog geen neon. Carré had in die tijd nog een onverlichte gevelreclame. In 1923 moest er voor de gevelreclame bovenop het gebouw neon komen en werd Buis Lichtreclame erbij betrokken. Het Haagse signbedrijf, toen nog Technisch Bureau P.J. Buis Installaties geheten, had in die tijd banden met Philips. Philips zocht een leverancier die ook neon kon plaatsen. Carré had in die tijd een City Theater in Den Haag en was hierdoor met het Haagse installatiebedrijf in contact gekomen. Dit betekende in 1923 meteen ook de geboorte van Buis Lichtreclame.

Precies een eeuw later schakelde Carré voor het vervangen van de bestaande lichtreclame Buis Lichtreclame weer in. De oude letters van zink zijn wederom toegepast, ditmaal in aluminium. De met neon verlichte letters zijn 1,80 meter hoog. Het neon in de tekst is authentiek, dus geen suspensie neon of filterglas. Dat is goed te zien: wanneer de neon uit staat is het glas ook echt glashelder. En als het aan staat is het van origine rode neon zichtbaar tot ver in de stad.

Een neonreclame kenmerkt zich doordat er 4000 volt stroom op de neonbuizen staat, maar de stroomsterkte is met 25 milliampère heel laag. De neonverlichting is hierdoor energiezuinig; het verschil in energieverbruik ten opzichte van ledverlichting is nihil te noemen. De neonverlichting blijft 30 jaar goed en is na 30 jaar opnieuw af te vullen. Een systeem dat met de huidige klimaatissues zijn tijd heel ver vooruit was met eigenschappen als cradle to cradle, duurzaamheid en energieverbruik.

Carré is een rond aflopend gebouw, waar niet zomaar een hoogwerker of hijskraan kan worden geplaatst. Mede daarom zijn de veiligheidseisen voor het plaatsen van de lichtreclame van het allerhoogste niveau. Als VCA- en NEN 3140 gecertificeerd bedrijf voldoet Buis Lichtreclame aan de eisen om te mogen werken op hoogte.