Boven de entree van de bibliotheek aan de Neude in Utrecht prijkt vanaf deze week een opvallend, spraakmakend kunstwerk: Intellectual Heritage. De installatie is bedacht en ontworpen door kunstenaar Maarten Baas (gevestigd te Den Bosch) en gemaakt door Erkend Signbedrijf 3TAC, producent van opvallende lichtreclames uit het Brabantse Oss. Begin maart hebben medewerkers van 3TAC met de montage aan de gevel de plaatsing van Intellectual Heritage voltooid.

Dit kleurrijk, lichtgevend kunstwerk met 35 lichtelementen is 10 meter breed, 9 meter hoog en 3 meter diep. “Als 3TAC worden we geregeld ingeschakeld voor het produceren van bijzondere lichtreclames, maar dit is echt een once in a lifetime object”, vertelt Floor Timmers, commercieel manager bij 3TAC. “Dit is ons project van de eeuw. Mooier en beter dan dit wordt het niet. En ik zal eerlijk zijn: niemand kon bevroeden hoe groots het kunstwerk uiteindelijk zou worden. Zelfs de kunstenaar was onder de indruk toen hij zijn werk in het echt zag.”

Het door Maarten Baas bedachte en door 3TAC geproduceerde kunstwerk telt 35 lichtelementen. Timmers wil benadrukken dat geen enkel element dezelfde vorm of grootte heeft. Iets wat de opdracht ingewikkelder maakte. “Bovendien kunnen alle lichtelementen afzonderlijk branden. Ze worden volledig geautomatiseerd aangestuurd en dat is ook heel bijzonder”, zegt Timmers. “Het kunstwerk krijgt een Las Vegas-achtige uitstraling. Wij vinden duurzaamheid belangrijk, daarom zijn er alleen Led-lampen gebruikt. Bovendien hebben we afgesproken dat de verlichting ’s nachts wordt uitgezet.”

De constructie voor het kunstwerk is volledig gemaakt van aluminium. Elk lichtelement hangt aan zijn eigen buizen. “Geen koker is even lang, geen hoek is hetzelfde. En alles is door 3TAC met de hand gemaakt”, legt Timmers uit. “Vanwege de omvang is het kunstwerk in drie delen opgedeeld en vervoerd. Maandag en dinsdag is alles op het plein voor de bibliotheek weer aan elkaar gemonteerd, de bekabeling doorgevoerd en getest. Woensdag is het kunstwerk in z’n geheel op de gevel getakeld. Een klusje dat op de millimeter nauwkeurig uitgevoerd moest worden. Het waren enkele hele spannende dagen. Wij zijn blij dat het eindelijk zo ver is en iedereen van dit mooie kunstwerk kan genieten.”