Voortbestaan signopleiding

De MBO Signopleiding bestaat inmiddels ruim 10 jaar en kan op circa 13 scholen in Nederland worden gevolgd, op niveau 2 (Medewerker sign), 3 (Allround signmaker) en 4 (Signspecialist). Een opleiding die nog niet perfect is, maar waaraan wordt gewerkt.

 

Vanuit enkele MBO scholen (CIBAP, Mediacollege Amsterdam, SintLucas, Grafisch Lyceum Rotterdam en Grafisch Lyceum Utrecht) is onlangs het verzoek ingediend bij Stichting SBB om twee gecombineerde opleidingen aan te bieden voor dtp, printmedia, medewerker productpresentatie en sign. Hiermee bestaat het gevaar, dat de MBO vakopleidingen Medewerker sign op niveau 2 en later ook Allround signmaker op niveau 3 (‘de gouden handjes’) komen te vervallen. De opleiding Signspecialist op niveau 4 blijft dan bestaan, maar de vraag is wanneer men daar aan gaat tornen.

 

Vanuit SI’BON en de VSBN is tegen deze ontwikkeling bezwaar gemaakt.

 

Intussen is het GOC (Grafisch Opleidingscentrum) door deze scholen gevraagd een onderzoek uit te zetten om het bestaansrecht van een brede opleiding te onderbouwen.

 

Vanuit SI’BON wilden wij al een onderzoek doen om de beroepsbeschrijvingen van de signmaker te actualiseren. Door de recente ontwikkelingen gaan wij dit onderzoek in juli/augustus uitvoeren.

 

Wij verzoeken u daarom niet mee te werken aan het onderzoek van het GOC, maar te wachten op onze vragenlijst.

 

In tegenstelling tot Nederland is er in België nog geen beroepsopleiding voor signmaker. Een poging tot de ontwikkeling daarvan door Syntra West is na enkele jaren een stille dood gestorven. In combinatie met het onderzoek in Nederland zullen wij proberen ook de ontwikkeling van een signopleiding in België een nieuwe impuls te geven.