Onderzoek arbeidsmarkt

Een maand geleden hebben wij onder de bij SI’BON aangesloten signbedrijven een enquête uitgezet om de status van de MBO-opleiding sign actueel te kunnen beoordelen. Gelijktijdig hebben wij een onderzoek gedaan naar de werkgelegenheid in sign, met specifieke vragen over het aannemen van personeel en inhuren van zzp’ers. De vragenlijst van de enquête was van geringe omvang, waardoor de respons groot was. Alhoewel bekend is dat bij de meeste signbedrijven het werkaanbod fors is toegenomen, waren wij toch verrast door de cijfers.

 

In 2017 heeft 72% van de signbedrijven zzp’ers ingehuurd, voor gemiddeld 550 uur (in het jaar 2017) per bedrijf. Daarboven heeft 66% van de signbedrijven dit jaar personeel aangenomen. Op een aantal van 300 bedrijven: 293 signmakers, 92 dtp’ers en 53 printmediaspecialisten.

 

In 2018 verwacht op voorhand zo’n 45% van de signbedrijven zzp’ers in te huren: naar verwachting voor  gemiddeld 610 uur per bedrijf per jaar. En ook in het nieuwe jaar gaat een grote groep bedrijven personeel aannemen: maar liefst 60%. Voor 300 signbedrijven betekent dat een minimale groei in het personeelsbestand van respectievelijk 119 signmakers, 23 dtp’ers en 31 printmediaspecialisten.

 

Een indrukwekkende groei: In twee jaar tijd zal aan minimaal 400 signmakers een arbeidsovereenkomst zijn aangeboden.