Letterheads meet in Amsterdam

In de vakbladen is er recentelijk over geschreven; de liefde voor het oorspronkelijk vak ‘letterschilder’ is er nog steeds en leeft zelfs op. Ook in Nederland, zeker in de grote steden, is er volop werk voor de echte signpainters, zoals zij zich nu presenteren.

 

Met name op de gevels, etalageruiten en muren puien en gevels van authentieke winkelpanden wordt in serieuze omvang reclame door letterschilders aangebracht.

 

Wereldwijd hebben de signpainters al ruim 30 jaar een onderlinge band (The Letterheads) en organiseren zij over de gehele wereld meetings waar kennis en ervaring wordt gedeeld en er steevast allerlei workshops, trainingen en optredens worden georganiseerd.

 

Stichting Amsterdam Signpainters organiseert van 26 t/m 28 augustus Letterheads 2016. Voor dit jaarlijkse internationale evenement zullen grote namen uit de signpainting-wereld naar Amsterdam komen voor optredens, workshops, artistieke trainingen en meer. Het is de eerste keer dat dit evenement in Nederland wordt georganiseerd. En een goede kans voor de creatieve stad Amsterdam om een springlevend ambacht stevig op de kaart te zetten.

 

SI’BON ondersteunt dit event en verzorgt een deel van de sponsoring.

 

 Signpainting

Project Signpainters

 

 

Project Signpainters gereed

Signpainting is de traditionele manier van reclame maken en het maken van bewegwijzering, informatieborden en naamborden door middel van handgeschilderde en zoveel mogelijk zelf ontworpen letters. Het wordt ook wel lettertekenen of reclameschilderen genoemd. Verschillende technieken zijn hier onderdeel van zoals vergulden, schilderen, krijtborden, illustratie en pinstripen. Signpainting heeft de laatste jaren een stevige comeback gemaakt. Steeds vaker laten horecazaken, winkels en bedrijven gevels, etalageruiten en muren op deze traditionele manier voorzien van uitingen. Steeds meer jonge ontwerpers zijn gefascineerd door het eeuwenoude ambacht en maken zich het handwerk eigen.

 

Letterheads

De ‘Letterheads Meet’ is een evenement dat jaarlijks ergens in de wereld wordt gehouden om vakkennis te delen en het ambacht signpainting te promoten. De ‘Letterheads’ zelf zijn in America zo’n 40 jaar geleden opgericht door Mark Oatis en zes andere ‘sign painters’. Mark is intussen al weer jaren creative director bij Amerika’s grootste signbedrijf Yesco in Las Vegas, waar SI’BON en het vakblad Sign+ nauw mee samenwerken voor de invulling van hun tweejaarlijkse studiereis voor signbedrijven.

 

Recente edities van de ‘Letterheads Meet’ vonden en vinden o.a. plaats in: Mazeppa (USA), Rochester (GBR), Melbourne (AUS), Motueka (NZ), Cincinnati (USA). In 2016 is het de beurt aan Amsterdam (NL).  Tijdens de Letterheads worden workshops en trainingen georganiseerd op het gebied van o.a. lettering, vergulden, pinstripen, kalligrafie, 3D-signs, airbrush, imitaties en is er aandacht voor de geschiedenis van signpainting. Ook komen er spontane samenwerkingen tot stand waaruit ter plekke ontwerpen ontstaan en worden uitgevoerd. Het internationale aspect van dit evenement biedt een kans voor de schilders en ontwerpers om andere werkwijzen en culturele beeldtalen te ontdekken.

 

De Meet is toegankelijk voor ervaren signpainters, leerlingen/studenten, beoefenaars en letterfreaks in het algemeen. Via de leermeester-leerling methode wordt kennis overgedragen en van elkaar geleerd. Een aanvullende randprogrammering, deels ook toegankelijk voor publiek, zal bestaan uit lezingen, workshops en tours. Deze tours zullen leiden langs historische Amsterdamse voorbeelden waarbij ook lokale kennis van het ambacht zal worden gedeeld.

 

Locatie

Het Volkshotel in Amsterdam is de thuishaven van  Letterheads Amsterdam 2016. Overige locaties als de UvA, galeries en ruimtes als Pakhuis de Zwijger zullen dienen als ruimten om presentaties, lezingen, workshops en tentoonstellingen te organiseren.

 

Amsterdam Signpainters

De Stichting Amsterdam Signpainters, opgericht op 19 mei 2015, heeft als doel ‘Het bevorderen, promoten en uitvoeren van het ambacht letterschilderen’. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het organiseren van evenementen, bijeenkomsten, workshops en trainingen, en het uitgeven van trainingsmateriaal. Er zijn inmiddels verschillende workshops georganiseerd zoals ‘Basic Lettering’, ‘Advanced Lettering’ door Mike Meyer, ‘Roman and Copperplate Lettering’ door David Kynaston en verscheidene workshops over de Krulletter, handlettering en schildertechnieken.

 

Voor meer informatie: Amsterdam Signpainters of info@amsterdamsignpainters.nl.