Het door SI’BON georganiseerde bedrijfsbezoek op 15 juni in Leiden was een mooie gelegenheid om kennis te maken met Bas Neon Lichtreclame en met ruim zestig andere signmakers. De indrukwekkende bedrijfshal was de achtergrond van een uiterst gevarieerd programma.

Bij Bas Neon Lichtreclame maakten we kennis met drie generaties signmakers uit dezelfde familie. Bas van Gellecom heeft het bedrijf opgericht, zoon Remco is nu directeur, kleinzoon Bas jr. is zijn beoogde opvolger. Alle drie spraken ze de vele belangstellenden toe. Bijzonder is dat Bas sr. zijn oude vak van glasblazer nog als de beste beheerst: in de werkplaats deed hij voor hoe je de perfecte neonbuizen blaast.

Mooi om te zien was ook hoe je behendig kunt inspelen op veranderingen in de markt. Toen ledreclame de neon signs begon te verdringen is BAS Neon Lichtreclame daar behendig op ingesprongen door zelf ledproducten voor lichtreclame te fabriceren en te verkopen. Ook ontwikkelde het bedrijf een vacuümvormmachine die wereldwijd wordt verkocht. Met deze Channel Letter Former kunnen kunststof platen vacuüm worden geperst in combinatie met metallic folie. Medewerkers van BAS Neon demonstreerden dit voor het oog van veel belangstellenden. Her en der in de enorme bedrijfshal vonden nog meer boeiende demo’s plaats.

Natuurlijk was er een gastspreker; Marnix van Twist van Cleary vertelde hoe ledsystemen nog energiezuiniger kunnen zijn. Ook benoemde hij de voordelen van 48 volt installaties, waardoor grotere projecten sneller kunnen worden geïnstalleerd. Ook belichtte hij handige monitoring opties, zoals het op afstand kunnen zien of een lichtreclame is uitgefloept door bijvoorbeeld een technisch mankement.

De zingende chemicus Maurice Jonkers sloeg de vrolijke noot aan door terug te blikken op zijn leven als verkoper in de chemiesector, liedjes te zingen begeleid door pianist/dierenarts Frederik Ubbo en een quiz te presenteren. Het uitgebreide lopende buffet en de mogelijkheid tot netwerken maakten het bedrijfsbezoek compleet.