Gevelreclame is een van de oudste vormen van signing

Onverlichte reclame is niets anders dan een bord beschilderen. Dit stamt dan ook uit de tijd van het wilde westen, waar beschilderde borden boven elke saloon en winkel hingen. Gevelreclame met licht, wordt in de volksmond vaak lichtreclame genoemd. Een lichtbak is daarbij de oudste vorm van de lichtreclame.

 

Reclameborden zijn er in vele varianten. We zien ze op de gevel van een winkel of bedrijfspand en in een eenvoudige varianten langs sportvelden. Als basis dient een paneel, waarvoor in het verleden hout en tegenwoordig onderhoudsvrije sandwich panelen van kunststof worden gebruikt. Voor de teksten en afbeeldingen op het paneel zijn signbedrijven jaren geleden al afgestapt van het schilderwerk. Vandaag de dag wordt er gewerkt met snijfolie in allerlei kleuren, XL printing op zelfklevende folie of rechtsreeks XL printen op het paneel.

 

Beduidend meer design en raffinement treft men aan in gevelreclame die is opgebouwd uit losse letters en/of tekens. Ook deze zien we in het straatbeeld als verlichte en onverlichte versies.  Bij de verlichte versies is de lichtbron vaak binnenin de letter of het teken aangebracht, waardoor de letter automatisch een bepaalde diepte krijgt. In vakjargon dragen ze dan de naam doosletter.

 

Ledverlichting de toekomst?

Het gebruik van lichtbakken is in de afgelopen jaren langzaam afgenomen omdat het als een minder verfijnd product wordt ervaren. En inderdaad, een neontekst of losse letters (verlicht of aangelicht) hebben vaak meer design in zich. Echter, als een soortgelijke techniek als die van de lichtbak voor een reclamezuil wordt aangewend, dan krijgt deze een heel eigen uitstraling. De verklaring hiervan is dat de vormgeving meer design heeft.

 

Bij met name de gevelreclame waar de lichtbron is ingebouwd (en er dus niet wordt aangelicht) zien wij de opkomst van de ledverlichting. Verlichting met leds ontwikkelt zich razendsnel en kan daardoor op steeds grotere schaal verantwoord worden toegepast. Een weg die veel signmakers al jaren geleden zijn ingeslagen.

 

gevelreclame